fietsreis West-Afrika

het recentste staat bovenaan! Om te reageren op een bericht: klik op x reacties en kies dan voor de optie naam/URL (enkel naam in te vullen)

vrijdag 4 april 2008

het is maar een stuk ijzer, maar toch...

Hij was sterk, doorstond vele beproevingen, bracht ons naar plaatsen waar de meeste 'gewone' reisorganisaties ons niet zou brengen. Nochtans geen 4x4, maar dag na dag gaf hij ons meer vertrouwen en waagden we ons verder. Hij heeft het zelden laten afweten. Enkele stukken braken en werden vervangen, een enkele keer moesten we hem uit het zand duwen, slechts twee banden hebben het begeven.
In Dakar probeerde ik hem te 'Senegaliseren'. Dat kon, maar mits de nodige corruptie, wat onder andere betekent de douane links te laten. Ik weiger en besluit hem terug naar Guinée te rijden. Daar geldt geen leeftijdsbeperking voor auto's, maar de andere risico's doen mij toch even twijfelen: slechte wegen terug, een onstabiel land, weinig goede kennissen. Toch doe ik het.

Eerst wordt hij in Dakar 10 cm opgehoogd en krijgt hij nieuwe, grotere schoenen. Mijn baby wordt echt een stevige kerel.








Monique, Moïse, Michel en ik reisden twee dagen op naar de Guinese grens, waar Yaya Barry, taxichauffeur die in Guinée even bij ons was, hem overnam om hem naar Conakry te brengen. Ook een risico, want als ik twee dagen later nog altijd niets van Barry gehoord heb, vrees ik het ergste, ben ik niet naïef geweest, heb ik het lot nu niet teveel uitgedaagd, ik heb hem een contract laten tekenen en laten verifiëren door de politie, maar wat betekent dat in een dergelijk land? Nog een dag later vrees ik echt dat ik onze bus kwijt ben.
Na uren rondbellen ontdekken we dat hij op de afgesproken plaats over de grens is gegaan en daarna naar links is gereden over Labé. Dat was niet de bedoeling, de wegen zijn er echt slecht en er zijn veel hoogtes, wat is Barry van plan? We contacteren Interpol en politie, moeilijk, want het hele telefonie-netwerk in Guinée ligt bij momenten plat. Ik kan het noch steeds nauwelijks geloven dat Barry me zou afvallen, maar 3 dagen zijn intussen verstreken, hij zou al lang in Conakry moeten zijn.
Het nieuws dat hij we hem min of meer konden opsporen in Guinée is niettemin verheugend en er wordt me op het hart gedrukt dat alles in het werk zal worden gesteld om de wagen te vinden en dat ik mijn vliegtuig kan nemen. Om 8u 's morgens schrik ik wakker, zo moe was ik dat zelfs het opstijgen me is ontgaan. Onmiddellijk denk ik aan mijn bus. Nauwelijks uitgestapt zie ik dat tientallen mensen me hebben proberen te bereiken, en nog voor ik er één kan terugbellen krijg ik het nieuws dat Barry is aangekomen op de plaats waar ik hem gevraagd had. Ik krijg hem te spreken en daarna het hele relaas: hij werd eerst opgehouden aan de grens, daarna blokkeerde een omgekantelde vrachtwagen de weg naar Conakry en moest hij over Labé, het land zit zonder brandstof en Barry moest het onmogelijke doen om aan diesel te geraken, er was geen telefonische verbinding mogelijk... Hij heeft alles met de beste intenties gedaan.
Oef! Mijn intuïtie heeft me dan toch niet in de steek gelaten en m'n beestje is veilig aangekomen.
Ondanks het positieve nieuws besef ik nog maar eens dat onze reis één groot avontuur was, dat we geluk hadden met ons 'stuk ijzer', dat ik vele risico's heb moeten nemen, Afrika is niet hetzelfde. Gedurende de hele reis heb ik mensen moeten vertrouwen die ik nauwelijks kende, ik kon me slechts beroepen op mensenkennis en moest het doen met de enkelingen die ons pad kruisten. Maar ik heb alle reden om dankbaar en hoopvol te zijn, want iedereen die we ontmoetten en zich engageerden zijn hun gewicht in goud waard, niemand heeft ons in de steek gelaten. Bedankt, lieve West-Afrikanen, jullie hebben zo weinig maar hebben toch zoveel inzet voor een ander, ik wou dat ik meer kon doen voor jullie.
Grootse dingen verwezenlijken in Afrika kan ik niet, maar ik ben blij dat ik geprobeerd heb goed te zorgen voor onze sporadische gasten, gidsen en vrienden, en het spijt me heel erg dat ik Barry van oneerlijkheid heb verdacht.
Nu staat de bus, gewassen en verzorgd, sterker dan ooit, bij Condé, de beste garagist van Conakry, die hem van een nieuw bagagerek zal voorzien, (Guinezen zijn de strafste carrossiers ter wereld), en enkele maanden op zijn terrein zal parkeren, hij is al officieel ingevoerd en binnen enkele dagen krijgt hij de Guinese nationaliteit.
En daarna?
Wie gaat mee op de volgende trip?




Nog enkele sfeerbeelden van vroeger:

Guinée


















Doopfeest nichtje Monique op Pasen



















Ten huize Monique



1 reacties:

Anonymous Annelieke zei...

Van een oude kennis de groetjes!

1 mei 2012 om 06:24  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage